Starten met geneesmiddelen bij tieners
door Dr. Mark Rubin
 

Tijdens de eerste dagen van de therapie is het zinvol om bij tieners te starten met dosissen die slechts de helft bedragen van wat door de fabrikant aanbevolen wordt.

Deze strategie zal er voor zorgen dat er minder bijwerkingen zijn en op die manier de kans verhogen dat adolescenten de behandeling volhouden.

Zij staan nl. vaak afwijzend tegenover medicatie of weigeren pertinent om iets verder in te nemen wanneer ze ook maar het minste ongemak voelen.
Bv. bij fluvoxamine (Floxyfral) begint men meestal met 12,5 mg / dag (de helft van een 25 mg tablet) gedurende de eerste 3 dagen. Dit vermindert dan meestal de agitatieperiode en de slaapproblemen die zich in het begin kunnen voordoen wanneer met SSRI's begonnen wordt. Daarna geeft hij 2 x 12,5 mg per dag.
Voor fluoxetine (Prozac) raadt hij een startdosis aan van 5 mg/dag, voor sertraline (Serlain) 25 mg/dag en voor paroxetine (Seroxat) 5 mg / dag. Prozac is een poeder in capsules. Om dit te verdelen opent men de capsule en strooit het poeder in een klein doseerflesje met markeringen (vb. 10 cc) met wat fruitsap. Men schudt flink en geeft of de helft.Bewaar de rest in de koelkast. De volgende dag geef je de rest, na weer flink schudden.
Risperdal start hij met 0,5 mg 2 x per dag.

Tabletten worden soms makkelijker doorgesneden met een Gillette mesje.

Vraag echter steeds de mening van uw arts.

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette