De dagdagelijkse aanpak
 

Sommige huishoudens worden gevoerd volgens een bijna militair regime, schoenen uit, jas aan kapstok, stil zitten aan tafel, enz. Voor een kind met T.S. kan dit nefast zijn. Een beetje soepelheid doet wonderen.

DAGDAGELIJKSE AANPAK VAN KINDEREN MET T.S.

Maaltijden

Vele kinderen met T.S. hebben problemen om zich aan tafel behoorlijk te gedragen. Het begint ermee dat de spanning al oploopt vóór de maaltijd omdat moeder en/of vader dan gewoonlijk druk bezig is in de keuken en het kind op zichzelf aangewezen is. Hun tijd is niet gestructureerd, er is geen toezicht en ze verliezen controle.

Tijdens de maaltijd blijkt het kind niet stil te kunnen zitten, zeker als het ook ADHD (hyperactiviteit) heeft.

En wanneer het kind tenslotte ook nog obsessies heeft wat betreft voedsel, dan wordt de maaltijd een stresssituatie voor alle tafelgenoten.

Een paar tips kunnen hier helpen:

  1. Geef al uw kinderen specifieke maaltijdtaken b.v. tafeldekken, servetten plooien, borden en bestek klaarzetten. Maak een lijstje waarop staat wie wat doet en hang dit op.
  2. Maak duidelijke afspraken over wie waar gaat zitten, werk eventueel met naamkaartjes. Maar indien je kind met T.S. een obsessie heeft om op een bepaalde plaats te moeten zitten, bedenk dan dat niemand daar eigenlijk last van heeft en sta het toe. Weigeren uit principe lokt bij kinderen met OCD alleen maar meer symptomen uit.
  3. Verwacht niet dat je kind lang kan blijven zitten. Maar je kan bepaalde afspraken maken vb.: het kind mag regelmatig opstaan of naast zijn stoel gaan staan of het mag x maal rond de kamer lopen, maar het mag echter enkel eten wanneer het op zijn stoel zit al is dat wiebelend, desnoods op de knieën of met geplooide benen.

In tegenspraak met de mening van opvoedkundigen is het soms nuttig om te eten met de TV aan. Dit brengt vaak een beetje rust aan tafel.

Wanneer je kind maar weinig soorten voedsel lust, moet erop gelet worden dat het toch voldoende vitaminen binnen krijgt. Wanneer het b.v. obsessief niets wil eten wat geel is, tracht dan voedsel te vinden in een andere kleur met dezelfde voedingsstoffen b.v. groene of rode appels i.p.v. gele, rode sinaasappels (bloedappelsienen), groene citroenen i.p.v. gele, witte of kruidenkaas, verwerk bananen in een milkshake enz.

T.S. kinderen worden soms ook niet gespaard van allergische reacties op bepaalde voedingsadditieven of kleurstoffen. Experts houden er verschillende meningen op na wat betreft het verband tussen allergie en T.S..

Maar sommigen denken dat allergieën de symptomen verergeren, b.v.: bij sommige kinderen nemen de tics toe na het gebruik van bepaalde etenswaren, evenals de hyperactiviteit; ze hebben voortdurend een lopende neus, huidirritaties, jeuk en een algemeen gevoel van rusteloosheid.

Veel mensen met T.S. zeggen dat ze meer tics krijgen van cafeïne. Anderen hebben last van voedsel dat kunstmatig rood of geel gekleurd is. Een allergie-test door een specialist kan soms uitsluitsel geven.

Wanneer uw kind hyperactief is en u denkt dat suiker de boosdoener is, schakel dan zeker niet over op kunstmatige zoetstoffen want deze zijn nog veel slechter voor kinderen met Tourette.

 

Gasten aan tafel

Nodig niemand uit die Tourette en de bijkomende problematiek niet kent. Breng hen eerst op de hoogte. Zo bespaart u zichzelf al stress.

Verwittig je kind op voorhand dat er gasten verwacht worden. Leg uit waarin dit etentje verschilt van de routine maaltijden. Verwacht echter geen modelgedrag: Tourette blijft Tourette.

Overloop de gewone tafelregels nog eens en herinner je kind eraan dat het de kamer op gelijk welk moment mag (maar niet moet) verlaten wanneer hij/zij het moeilijk krijgt.

Organiseer feestmaaltijden (Kerstmis, verjaardagen enz.) bij voorkeur 's middags want hoe langer je kind moet wachten, hoe meer het opgewonden raakt.

Dit samen met de toenemende vermoeidheid zorgt alleen voor meer tics en gedragsproblemen. Indien je kind toch moet wachten, zorg dan dat het bezig is, laat hem/haar waar het kan meehelpen met de voorbereidingen.

 

Kleding

Kinderen met T.S. en ADHD hebben vaak grote moeite met het uitzoeken van hun kleding en met het aankleden, zeker wanneer de tijd beperkt is. Ze zijn niet georganiseerd.

Kinderen met T.S. en OCD kunnen soms geobsedeerd zijn om steeds hetzelfde kledingstuk te dragen of alleen kleding van een bepaalde kleur. Daarom is het aangewezen het kind te betrekken bij het aankopen van de kleding zodat hij/zij er zich comfortabel in voelt (en het draagt).

Sokken en ondergoed dat niet gepast kan worden koopt men best met één stuk tegelijk. 'Voelt' het goed, dan kan men achteraf bijkopen.

Vermijd discussies en verrassingen 's morgens door de kledij

's avonds reeds uit te zoeken. Zo hebt u ook nog de kans om dat enen T-shirt of die ene broek die je kind persé steeds wil dragen nog even te wassen of te herstellen.

Wanneer uw kind OCD heeft kunnen er problemen zijn om te wennen aan nieuwe kleding. Begin met ze te wassen zodat ze een vertrouwde geur krijgen en knip alle etiketten eruit. Laat het enkele dagen in de kamer hangen vooraleer je het kind vraagt het te dragen. Zo went hij/zij eraan.

Sommige kinderen met Tourette zijn zeer gevoelig en hebben behoefte aan zeer zachte materialen. Gebruik dan zeker wasverzachter (neutrale reukloze voor kinderen die overgevoelig zijn aan geurtjes).

Wees niet verbaasd wanneer uw kind bepaalde kledingstukken niet op de huid kan verdragen, b.v. synthetisch materiaal, wol of kant.

Soms rijzen er problemen wanneer de seizoenen veranderen en er andere kleding moet gedragen worden, b.v. het wordt koud en toch wil je kind zijn zomerkleding niet uitlaten.

Begin dan eventueel met het iets warms te laten aantrekken boven de zomerkledij. Wanneer ze het nieuwe kledingstuk dan gewend zijn kunnen ze de zomerkleding uit laten.

Er was b.v. eens een kind dat persé zijn zwembroek onder zijn jeans wou dragen. Wel, wat maakt het eigenlijk uit? Kinderen met Tourette stellen ons elke dag voor zoveel problemen dat we ons maar beter kunnen concentreren op wat echt belangrijk is. Uit eigen ervaring weten we dat kinderen die gedwongen worden om met de (voor hun gevoel) 'verkeerde' broek, sokken, schoenen, enz., naar school te gaan, daar de hele dag door last van hebben (het gaat heus niet over) , zich moeilijker kunnen concentreren en meestal totaal overstuur terug thuis komen.

 

Afkeer van geuren

Omdat T.S. ook een sensorische stoornis is, kan ook de reukzin erbij betrokken zijn.

Sommige kinderen met T.S. zijn zeer gevoelig voor bepaalde geuren. Wat voor u lekker ruikt kan onuitstaanbaar zijn voor uw kind. Luister naar de klachten van je kind en elimineer zoveel mogelijk storende luchtjes. Er zijn tegenwoordig zeer vele huishoudprodukten, verven enz. die volledig geurloos zijn.

Wanneer u toch iets moet gebruiken dat uw kind stoort, doe het dan wanneer het niet thuis is en zet alle ramen open en gebruik een ventilator om de lucht vlugger te verversen.

Wanneer er gelijmd of geschilderd moet worden, kan je het kind misschien beter ergens bij familie laten logeren.

Wanneer je parfum of aftershave je kind stoort, breng het dan enkel aan wanneer je het huis verlaten hebt.

Het kan misschien allemaal heel lastig lijken maar de zintuigen van je kind voortdurend irriteren creëert stress en kan de oorzaak zijn van toenemende T.S. symptomen.

Er zijn kinderen die zelf vertellen dat ze vreselijk rusteloos en geïrriteerd raken wanneer er iemand in de nabijheid is die parfum draagt.

Overgenomen uit A Parents' Guide- Children with TS by Tracy Haerle. Vertaling Marie Helewaut.

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette