Hormonen en Tourette
 


Vraag: Sommige vrouwen zeggen dat hun TS symptomen verbeteren tijdens de zwangerschap. Ouders stellen TS piekperiodes vast tijdens de verschillende ontwikkelingsfases van hun kind. Hebben hormonale veranderingen, zoals puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze, een invloed op de TS symptomen ?

Antwoord door Dr. Ruth Bruun, TS specialiste.

1. Het is waar dat vele vrouwen zeggen dat hun TS symptomen verbeteren tijdens de zwangerschap. Maar bij sommigen werd het dan juist erger.

2. Ook ondervinden vele vrouwen een toename van tics vlak voor de menstruatie, een soort PMS (premenstrueel syndroom).

3. De puberteit brengt ook schommelingen in de symptomen teweeg, maar volgens mij ligt dat meer aan de emotionele ups en downs dan aan de hormonale veranderingen.

4. Bij mannen die aan bodybuilding doen en anabole steroïden gebruiken wordt de TS ook erger. Maar weer niet bij allemaal.

5. Menopauze schijnt geen invloed te hebben op TS, en oestrogeenvervangende supplementen lijken voor zover ik weet geen effect te hebben

6. Er heeft ooit een studie plaatsgevonden naar het effect van een medicament (flutamide) dat de androgenen (mannelijke hormonen) blokkeert. Het verminderde de TS symptomen bij een aantal proefpersonen, maar slechts voor korte tijd en de bijwerkingen waren te sterk om met het experiment door te gaan.

Conclusie: er is zeer weinig onderzoek naar de invloed van hormonen en de informatie die men wel heeft is verwarrend. Tot nu toe kan men stellen dat neurale hormonen TS sterker beïnvloeden dan seks hormonen.

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette