Tourette en computers
 

Een veelgestelde vraag : Wanneer ik gedaan heb met spelen op mijn Nintendo / GameBoy / PlayStation / GameCube / Computer / .... heb ik veel meer tics. Mijn ouders willen niet meer dat ik er nog op speel.
Is het waar dat mijn Tourette daar erger van wordt ?

Wel jongens en meisjes, zoals de meeste (kleine én grote) mensen met Tourette zullen jullie gek zijn op computers of computer-spelletjes en er ook héééél aandachtig mee kunnen bezig zijn, (véél aandachtiger dan bvb. met jullie huiswerk!) en daar zijn een paar goede redenen voor…

Computers en computerspelletjes kunnen de BESTE VRIENDEN zijn van iemand met Tourette! Ze helpen ons om aandachtig te zijn omdat er ook heel veel gebeurt dat de aandacht VASTHOUDT.

  • Ze tonen ons dingen in veel kleuren en met veel geluiden.
  • De beelden op het scherm wisselen voortdurend.
  • Het verveelt niet, want hoe sneller onze hersenen werken (en die van ons werken vaak supersnel), hoe sneller we het spel kunnen doen gaan of hoe meer spelletjes we tegelijk op de computer kunnen laten lopen zodat we van het ene op het andere kunnen overspringen!
  • Wanneer we een fout maken laat het spel ons dat ONMIDDELLIJK weten door een geluid te maken of een boodschap te laten lezen. Wanneer we iets juist doen weten we dat ook onmiddellijk. Dat geeft ons een goed gevoel want wij geraken heel dikwijls in de problemen omdat we niet weten wat men van ons wil of niet weten wat we nu weer verkeerd doen.
  • En wanneer je in het spel een bepaald niveau haalt, dan weet je dat je dit ALTIJD OPNIEUW kan halen, want de regels veranderen niet! Je behaalt hetzelfde niveau altijd op dezelfde manier.
    Dat geeft ook een goed gevoel want volwassenen veranderen dikwijls de regels of we snappen of kennen hun regels niet goed.

Het is om al deze redenen dat je heel geconcentreerd bezig kunt zijn met computers. Het kan zelfs zijn dat je symptomen verdwijnen of verminderen terwijl je speelt, de computer slorpt dan al die extra energie op die je normaal gezien doet ticcen of hyperactief maakt.

En waarom worden je tics achteraf erger? Omdat je plots je aandacht loslaat, al je energie gaat terug naar de symptomen. Het is een beetje zoals uit een sauna komen en dan in het zwembad springen - het water lijkt dan EXTRA koud omdat jij zo warm bent. Daarom zijn je symptomen ook extra opvallend na een spelletje.

Maar je Tourette wordt er niet erger van, na een tijdje sta je terug op je 'normale' niveau. In ZELDZAME gevallen kan het gebeuren dat iemand dagenlang erge tics overhoudt aan een spelletje, dan is het uiteraard beter om het te beperken of af te schaffen.
Wat er wel beter van kan worden is je zelfvertrouwen, want kinderen met TS zijn meestal niet te kloppen in die spelletjes! Hier kunnen jullie nu eens uitblinken! En een computer gebruiken om je huiswerk te maken is ook een heel goed idee.

Maar weet je waarom je ouders misschien niet graag hebben dat je speelt? Omdat jullie zo moeilijk kunnen stoppen! Want uren spelen kan natuurlijk niet, dat is voor NIEMAND goed! !
Als je dat nu eens kon leren!

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette