AllergieŽn en Tourette
 

De aanleiding voor dit onderzoek was de vaststelling dat er in de klinische praktijk van de onderzoekers veelvuldig mensen gemeld werden met Tourette ťn allergische rhinitis of astma. Daarom werd er gedurende 1 jaar een studie verricht waar 72 personen met TS aan deelnamen. Voor de diagnose van TS was de DSM-IV gebruikt, voor de evaluatie van allergische aandoeningen gebruikte men de Multiple Allergens Simultaneous Tests (MAST) voor de detectie van de totale en specifieke immunoglobuline.

Bij 56,9 % van de onderzochten vond men klinische bewijzen van allergie. Bij de gemiddelde bevolking ligt het getal op 44,3%.

Het verschil tussen beide groepen is zo groot dat hiermee bewezen is dat er een verband is tussen TS en allergieŽn.

Ook andere onderzoeken bevestigden dit.

Een juiste evaluatie en behandeling van de onderliggende allergie(Žn) samen met een aanpassing van de voeding (algemene voeding, kleurstoffen, additieven, alcohol) en leefomgeving (stof, pollen, verf, dieren, chemicaliŽn, aŽrosol, rook, wasverzachter, schoonmaakproducten, reukwaren en cosmetica, schimmels, pesticiden, medicijnen) kan in sommige gevallen de symptomen van Tourette aanzienlijk verbeteren.

Bronnen: J. Formos Med. Assoc. 1999 Jul. 98 (7):492-5; The environmental connection, A. Robbins D.O., Doris Rapp, M.D., M. Mandell, M.D.

Verder nog een aantal interessante websites :

www.gfcfdiet.com
www.atkinscenter.com
www.feingold.org
www.voedingscentrum.org

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette