Mijn broer en ik
 

Ik ben Jolien, zus van Peter.
Mijn broer heeft Tourette en ik vind dat niet leuk!!!
Hij heeft heel veel tics en dat doet soms pijn bij hem! Ik vind dat heel erg maar als ik dan wil helpen, slaat hij me of scheldt me uit. Hij krijgt veel meer aandacht van mama en dat is niet tof! Hij doet mij ook veel pijn! Een zekere dokter daarin denk ik, (of een psycholoog of zoiets) zegt dat het is om contact te zoeken, maar kan dat echt niet anders!!? En als hij mij slaat of schopt mag ik niets terug doen!! Kan jij mij helpen en/of iets tegen Peter zeggen!?
Soms wil hij gewoon met mij vechten (voor de ‘fun‘ ) en als ik dan ja zeg is hij blij en als ik nee zeg begint hij te zagen en daarna mij nog uit te schelden als trut en flauwe! Maar als ik dat nu niet wil doen dan moet dat toch niet hé!!?? Of wel?

Antwoord
Dag Jolien,

het is niet plezierig voor je broer om Tourette te hebben maar ook voor jou is het vervelend. Iemand met Tourette trekt meestal alle aandacht naar zich toe en wil altijd zijn zin hebben, vooral als ze tussen de 10 en 18 jaar zijn. Daarna gaat het meestal beter. Dat heeft te maken met dwanggedachten, ze hebben iets in hun hoofd en dan MOET dat gebeuren. Met ouder te worden zien ze in dat dit eigenlijk onredelijk is en krijgen ze hierover een beetje controle. Ze ‘voelen’ het nog wel, maar kunnen het beter onderdrukken.

Maar dit wil niet zeggen dat jij altijd alles moet doen wat je broer wil. Je moet niet meegaan in zijn ‘dwanggedachten’.
Het is natuurlijk lief om wat toegeeflijker te zijn omdat hij het tenslotte veel moeilijker heeft dan andere kinderen, maar het hoort ook bij zijn groeiproces naar volwassene met Tourette, dat hij leert wat kan en wat absoluut niet kan. En wat totaal niet kan, is anderen pijn doen.
Iemand met Tourette die woedend is mag eventueel een bord tegen de grond gooien, met de deur slaan of tegen een kast schoppen, maar nooit iemand anders pijn doen of de persoonlijke eigendommen van iemand anders kapotmaken.

Wat jij kunt doen is trachten te voorkomen dat hij zich tegen jou keert, dus een beetje oppassen wat je zegt en hoe je het zegt, want hij voelt zich waarschijnlijk nogal vlug ‘uitgedaagd’. Rekening houden met zijn gevoelige punten, hem een beetje uit de weg gaan wanneer je ziet dat hij een slechte dag heeft. Na school, bij het huiswerk maken is het soms ook moeilijk, je broer is dan meestal moe en gefrustreerd omdat hij reeds de ganse dag zijn tics probeert te verbergen.
Het is niet plezant, maar wanneer je familie bent van iemand met Tourette moet je soms al eens de woorden inslikken die je wou zeggen, ook al heb je gelijk, omdat je anders een aanval uitlokt. Het is nu vakantie, ik neem aan dat het moeilijk gaat omdat jullie de hele tijd samen zijn.

Wat het pijn doen betreft, ofwel grijpen je ouders in, ofwel jijzelf. Je kunt eventueel onmiddellijk de kamer verlaten en er dus niet op ingaan, wachten tot hij afgekoeld is, ofwel geef je hem een slag of schop terug (overleg dit zeker met je ouders!). Hij MOET leren dat deze twee punten (iemands eigendom vernielen en pijn doen) niet kunnen, ook niet wanneer je Tourette hebt.
Let wel: hij moet het LEREN, dit wil dus zeggen dat het een tijdje kan duren vooraleer het betert. Er moet aan gewerkt worden en af en toe zal hij toch nog eens door het lint gaan. Probeer hem dan uit de weg te gaan, maar blijf lief voor hem wanneer hij een ‘goede’ periode heeft.
En denk er altijd aan: eigenlijk WIL hij zo niet zijn, het komt door die stomme Tourette.

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette