Johan (12 jaar) over Tourette en dwanggedachten
 

Hallo, ik ben 12 jaar en ik heb Tourette en ik zal je er een klein beetje over vertellen.

Zoals ik al gehoord heb van andere mensen met Tourette, heb ik er maar een heel klein stukje van, want een 30 procent van de mensen hebben voortdurend tics. Ik ben anders: ik heb soms helemaal geen tics en soms heel erg. Hoe komt dat?

Wel alle mensen hebben ook wel eens stress maar een andere stress dan bij Tourette. Wij paniekeren heel vlug en denken dan dat we vb. de examens niet aankunnen. Pas op ik spreek nu over mij maar er zijn nog duizenden ander mogelijkheden. Wel van die stress krijgen wij veel tics maar dat is bijlange nog niet alles. Soms hebben wij ook dwanggedachten. Dat zijn dingen die rond ons hoofd draaien en dat kunnen wij niet inhouden. Dat is het probleem van vele mensen op het werk, op school of waar dan ook. Een dwanggedachte is iets dat in je hoofd zit en die bijvoorbeeld zegt dat je deze vaas moet aanraken en dat je over dat lijntje moet stappen en ik heb eens meegemaakt dat ik aan het voetballen was op het plein en ik amuseerde me hoor, maar mijn hoofd zei dat ik naar huis moest gaan, dus ik ben naar huis gegaan en ik mocht nochtans voetballen van m'n mama maar ik ben tegen m'n zin naar huis gegaan.

Ik heb dat verhaaltje nu geschreven omdat ik zelf examens heb en ik heb nu veel tics en ik kan niet stoppen met aan de tics te denken dus heb ik maar een verhaaltje geschreven om me een beetje rustig te houden. Dat was het. Daag. (En ik hoop dat het rap bekend wordt rond heel de wereld).

Johan.

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette