Spreekbeurt door Michael
 

Beste klasgenootjes, Beste Meester,

Ik had jullie graag eens iets verteld over het Syndroom van Gilles de la Tourette, waaraan ik lijd.

Enkele jaren geleden werd door mijn papa en mama vastgesteld dat ik soms rare bewegingen maakte. Ik vergat heel veel en kon mij moeilijk concentreren. Het maken van mijn huiswerk ging de ene dag vanzelf en een andere dag duurde het bijna twee uur, en was soms maar 1/3 van de oefeningen juist. Dit begon reeds in het eerste leerjaar.

Mijn motorische tics zijn:

  • Trekken met mijn neus. Wanneer zulke tic opkomt voelt het aan zoals jeuk of tintelingen. Soms denken jullie dat ik een vuile neus heb, maar dit is helemaal niet waar.
  • Trekken met mijn nek. Hierbij draai ik mijn hoofd in een richting en dan voel ik mij hierna terug beter.
  • Mijn mond ver open doen. Ik heb dan het gevoel dat mijn mondhoeken vast zitten, en ik dit moet lostrekken.
  • Schouder trekken, ook hier denk ik dat het vast zit en dit moet los trekken.
  • Mijn vingers trekken en klauwen.
  • Open sperren van mijn ogen. Ik heb dan het gevoel dat mijn ogen vast zitten. Knipperen met de ogen en nog vele andere tics.

Motorische tics komen op en gaan dan weer weg. Er komt dan een nieuwe tic in de plaats. Ik heb nog andere motorische tics. De meeste kan ik gerust thuis doen. Mijn mama, papa en zus kennen dit en hen stoort het niet . Zij weten wat ik heb en vinden het niet vreemd.

Ik heb nog andere tics zoals:

  • Als ik door de gang loop, moet ik ergens tegen kunnen kloppen of tikken. Indien dit niet kan, volgt er een andere tic.
  • Ik probeer in de klas mijn tics te onderdrukken, omdat ik het zelf ook niet leuk vind. Dit kost mij veel moeite, ik kan dan niet meer horen wat de meester of een ander kind zegt. Ook vergeet ik regelmatig wat de opdracht is, of welke boeken ik thuis nodig heb.
  • Soms moet ik een zin of een opdracht driemaal lezen voor ik het begrepen heb, omdat de tic mij stoort tijdens het lezen.
    Probeer je dit eens voor te stellen: je leest, maar het boek ligt niet stil, het is alsof iemand mijn boek beweegt, terwijl ik probeer te lezen. Als ik met mijn ogen draai, geeft dit hetzelfde effect.
  • Wanneer ik op de trap loop, kan ik moeilijk gewoon gaan. Ik moet een trede overslaan.

Mijn vocale tics:

  • Ook maak ik, zonder dat ik het wil, geluidjes. Schrapen van mijn keel, piepen tussen mijn tanden, snuiven alsof ik een verkoudheid heb. Het uh - geluidje komt ook veel voor. De meeste geluidstics zijn gelukkig niet te hard, zodat ze niet te erg storen. Bij andere kindjes zijn die tics soms zeer luid. Omdat ik veel tics in de school kan onderdrukken, wordt er soms gezegd dat het toch wel niet zo erg is. Maar eens ik thuis ben, komen de tics dubbel en dik terug. Ik heb dan last wanneer ik mijn huistaken moet maken. Ik kan de tics een tijdje onderdrukken, maar ze moeten er toch uit.
  • Als ik ontspannen ben of onder druk sta, zijn de tics gewoonlijk het ergst.

Door Tourette heb ik het soms moeilijk mijn gevoelens juist te laten zien. Soms word ik boos voor iets klein, zonder dat ik dit zelf wil. Ik ben niet kwaad op jullie, maar het is niet altijd gemakkelijk . Soms hoor ik iets vertellen. Dit blijft dan weken in mijn hoofd zitten. Ik moet daar altijd aan denken en word dan heel bang. Laatst was men thuis vergeten een wierook staafje uit te doven. Ik begon dan te denken, wat als mijn huis afbrandt? Misschien zijn dan onze dieren dood? Wij hebben dan niets meer en moeten op straat leven. Mijn mama zegt soms tegen mij dat ik niet te veel moet “alsen”. Meestal is dit echter enkel in mijn hoofd en zeg ik dit niet tegen anderen.

Wij kunnen nu samen kijken naar een video over Vlaamse kinderen met Tourette, gemaakt door de Vlaamse Vereniging Gilles de la Tourette. Het zijn allemaal kinderen zoals u en ik.

Ik hoop dat jullie nu mogelijk begrijpen waarom ik soms anders reageer dan jullie zouden verwachten. Zij die al eens een tic gezien hebben, weten nu wat hiervan de oorzaak is.
Indien jullie vragen hebben schrijf ze dan op jullie blad. Jullie mogen ze ook nu vragen. Als ik echter zelf het antwoord niet weet zullen wij deze later beantwoorden en dan terug bezorgen.

Bedankt voor jullie aandacht.

 
Laatste wijziging op 15-02-2007
Copyright © vzw Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette